Herkennen en aanpakken van de buxusmot en buxusrups

Een veelvoorkomend probleem is momenteel de buxusmot/rups. In een korte tijd kan heel uw buxus kaal gevreten worden en veel schade ontstaan. De mot zorgt niet direct voor schade aan uw buxus maar de larf (de rups) daarvan wel. Deze periode is de 2e generatie buxus rups weer actief. Lees in onze blog hoe u hem kan herkennen en aanpakken.

Buxusmot

De buxusmot is een nachtmot uit het verre oosten die sinds 2010 actief in Nederland voorkomt. De mot leeft ongeveer 8 dagen en legt in deze periode zo’n 800 eitjes aan de onderzijde van het blad. Per jaar zijn er ongeveer 2-3 generaties.

Eigenschappen:

Kleur: witte vleugels met bruine rand
Formaat: 3-4 cm breed
Plaats: tussen de takken in de struik
Levensduur: ongeveer 8 dagen
Periode: 1e generatie mei/juni en 2e generatie augustus/september

Buxusrups

De buxusrups is een larf van de buxusmot. De rupsen worden in het voorjaar actief zodra de temperatuur boven de 10°C is. Ze vreten dan de buxus kaal en verpoppen zich daarna in een cocon in een spinsel tussen de takjes. Na ongeveer 2 weken vliegt hij uit als een mot en begint de cyclus opnieuw. De 2e generatie is vaak de hardnekkigste; die generatie is in juli/augustus actief. In een periode van 2-3 weken kunnen tientallen meters buxus kaal gevreten worden wanneer zij met grote aantallen aanwezig zijn.

Eigenschappen:

Kleur: in het begin geel, daarna groener met zwart/bruine strepen en stippen
Formaat: 2-4 cm lang en 5 mm dik
Plaats: op de bladeren
Levensduur: 2-3 weken
Periode: 1e generatie maart/april en 2e generatie juli/augustus
Schade: kale takken, opgevreten bladeren

Herkennen problemen

1e fase droge bruine plekken:

2e fase spinsels met cocons of eerste rupsen:

3e fase buxus wordt volledig aangetast door de rupsen:

Bestrijden

Wanneer er op tijd gehandeld wordt is het probleem te bestrijden en zal uw buxus niet direct dood gaan na de schade. Na het bestrijden is het verstandig om de buxus extra te bemesten omdat hij door de rups verzwakt is en kan hij extra gevoelig worden voor buxusschimmel.

De buxus mot kunnen we bestrijden doormiddel van de Buxatrap. Dit is een val met feromonen die de mannetjes aantrekken zodat de bevruchting van de vrouwtjes terugloopt.

Is de rups al aanwezig in de buxus dan kunnen we deze bestrijden. Alleen de rupsen die geraakt zijn zullen gedood worden. Dit dient om de 7 dagen ongeveer herhaald te worden.