In de winter geen tijd voor een winterslaap voor de tuin!

In de wintermaanden is het geen excuus voor mensen met groene vingers om binnen te blijven. Voor het gazon en de vijver is een rustige tijd aangebroken, maar tuinonderhoud is ook in de winter nodig. De winter is voor appel- en perenbomen juist de periode om deze te snoeien. Ook heesters kunnen we prima snoeien als er geen sprake is van vorst. Als men de tuin de goede tuinverzorging geeft in de winter dan kan de tuin in dit koude en natte seizoen prima doorstaan. Met de tuin winterklaar maken, leggen we de goede basis voor het nieuwe tuinseizoen. 

In de winter bij goed tuinonderhoud komt meer bij kijken dan je denkt. Het is een echte aanrader om winteronderhoud door een hovenier te laten uitvoeren. De wintermaanden zijn ook uitermate geschikt voor het renoveren van je tuin, het inschakelen van een hovenier is een prima optie daarvoor. Om het jezelf gemakkelijk te maken gun jou tuin de allerbeste verzorging in de winter.

Kies ervoor de tuin winterklaar te laten maken door Hoveniersbedrijf Stef

Winterbeurt onderhoudstips

Gazon

In de wintermaanden stopt het gazon met groeien en als we na de laatste maaibeurt de balderen van het gazon verwijderen breekt voor het gazon een rustige periode aan. Het verwijderen van de bladeren is zeer belangrijk, een gebrek aan lucht en licht zorgt voor mos groei in het gazon. Betreed het gazon zo min mogelijk in de winter en zeker bij vorst. Bij vorst kunnen de grasplanten beschadigd raken als je over het gras loopt. Sneeuw kun je prima laten liggen, sneeuw vormt een prima isolatielaag en is een goede bescherming tegen de kou.  

Tips gazon 

In de wintermaanden bekalken we het gazon met kalkmeststoffen. Het bekalken zorgt voor een goede zuurgraad (PH) van de grond. Voor een goede groei van het gazon is dit belangrijk. Een optimale zuurtegraad zorgt voor goede groei en voorkomt dat mosgroei in het gazon. Het gazon komt zo goed de winter door en je geniet van een frisgroene grasmat in het voorjaar.  

Borders, hagen en planten   

In de borders zijn veel tuinplanten winterhard, maar deze borders vragen ook aandacht bij de tuinverzorging in de winter. Veel vaste planten blijven niet groen in de winter en sterven af in de winter en trekken zich terug in de grond. De planten die in het winterseizoen bloeien en de groenblijvende vaste planten zijn nu de blikvangers in de tuin.  

Tips voor beplanting 

Voor de beplanting hebben we in de winters tips. Bij het intrede van de vorst bescherm de planten met een bladerdek, een laagje compost of een mengsel van mest en turf. De compost kun je ook verwerken in de borders. Zo zorgen we voor een goede humusrijke structuur van de bodem.  

Breng bij de hortensia’s en rododendrons een extra laagje turf aan. De planten groeien goed bij dit extra laagje turf.  Ook de taxus- buxus en hulsthagen kunnen prima bemest worden. Aan het einde van de winter kunnen de borders allemaal omgespit worden en kunnen de vaste planten en siergrassen gescheurd worden. Door de siergrassen en de vaste planten te scheuren vermeerderen we deze planten. De plantjes met de grootste groeikracht zitten altijd aan de buitenkant van de pol. Plant de jonge scheuten weer terug  en zo verjongen we de borders. Houd wel even de weersverwachting in de gaten, bij vorst kun je beter even wachten met scheuren.  

De wintermaanden zijn verder ook uitermate geschikt voor het nieuw aanplanten van bomen hagen en heesters.  

Wintersnoei heesters en bomen

De winter is ook het beste seizoen voor het snoeien van de bomen, heesters en de fruitbomen. Zeker als deze al langer op hun plek staan is het belangrijk deze regelmatig te snoeien. Zeker voor de fruitbomen zoals een appel- of perenboom. De snoei zorgt voor een goede opbrengst van appels en peren en komt de kwaliteit ten goede. Door het snoeien van de oude takken verbetert ook de gezondheid van de boom. Een tip, snoei niet bij nat weer of vorst, dan zijn de bomen gevoelig voor ziektes.  

De expertise van de hovenier benut je met de winterbeurt optimaal. De hovenier weet welke takken gesnoeid kunnen worden, zonder al het bloemhout weg te knippen.  

De leibomen kunnen bij de winterbeurt ook prima gesnoeid worden. Snoei alle takken goed terug op de hoofdtakken en bind de takken indien nodig verder uit. Voor het vastbinden van de nieuwe takken is het goed om daarvoor speciale bindbuis te gebruiken. De wilgen worden verder geknot.  

Met het snoeien van rozen wachten we tot februari. Om de rozen jong te houden verwijderen we oud en dood hout en bij het snoeien van de rozen snoeien we altijd terug op een aantal ‘ogen’ waaruit komend groeiseizoen een scheut groeit.  

De vijver  

In de wintermaanden laten we de vijver zoveel mogelijk met rust, afgevallen bladeren en plantafval verwijderen we wel uit de vijver. Zo geven we algengroei geen kans. 

Gaat het stevig vriezen, plaats dan een ijsvrijhouden of een beluchtingspomp om te voorkomen dat de vijver dichtvriest.  

Een winterbeurt door hovenier 

Zijn onze tuintips voor de winterperiode nuttig voor je geweest? Heb je de buitenkraan nog afgesloten? Zijn de vetbollen op voorraad en zijn de vogelhuisjes schoon en leeg voor het volgende voorjaar? Mooi, dan is de tuin winterklaar! 

Een goed verzorgde tuin in de winter sluit prima bij ons motto: Wat mooi is moet mooi blijven. Het juiste tuinonderhoud in de winter betaalt zicht terug in het nieuwe tuinseizoen.  

Graag helpen we je bij het uitvoeren van de winterbeurt. Onze jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we precies weten hoe we jouw tuin winterklaar maken. Met onze werkwijze is een winterbeurt geen tijdrovende klus. Met onze juiste gereedschappen werken wij snel en efficiënt.  

Ben je overtuigd van de meerwaarde van winteronderhoud door onze hoveniers voor jou tuin? Laat dit dan door ons uitvoeren volgens onze onderhoudskalender. Onze onderhoudskalender geeft duidelijk aan voor welke werkzaamheden je onze hoveniers in kunt schakelen bij de winterbeurt.  

Onze onderhoudsplanner Stef Voermans kan je veel vertellen over de mogelijkheden en de kosten van een winterbeurt voor jou tuin. Contact opnemen met ons kan via het contactformulier op deze pagina of neem telefonisch contact met ons op 076-3033554.

Vrijblijvend winterbeurt aanvragen